Recensie: Visnijd

Regisseuse en schrijfster Marije Gubbels grasduint voor ideeën graag in de alledaagse werkelijkheid. Zo was haar oma inspiratiebron voor de muzikale komedie ‘Visnijd’ die op 18 juni tijdens Oerol in première gaat. Deze veertig minuten durende voorstelling toont een van de vele, soms gekke manieren van mensen om te overleven.

“Ze zijn vreemd maar hebben godzijdank hun dromen en elkaar”. Marije spreekt met warmte over haar karakters, twee hoogbejaarde, gehandicapte zussen die tegen wil en dank tot elkaar zijn veroordeeld en hun saaie leven leiden in een afgelegen huisje aan zee. Zij hadden iets anders voor zichzelf gewenst en geven elkaar de schuld dat het niet zo is uitgepakt. Het alledaagse bestaan leuken ze op met hun vermogen tot ‘verbouquetreeksing’: een wanhopige manier om het verleden én grauwe heden een romantisch-erotisch tintje te geven.
Dat Marije gefascineerd is door werelden die mensen zelf creëren, bleek al uit haar succesvolle theatervoorstelling ‘Waarom vloog je van ons heen in je jetplane?’ van het afgelopen seizoen. In dit stuk vluchten vier vrouwen, uit onvermogen hun eigen leven vorm te geven, in een grenzeloze adoratie voor John Denver. Ook in ‘Visnijd’ focussen vrouwen zich met een absurde overgave op een manspersoon.

Marcel Osterop speelt de gastrol van de aantrekkelijke, jonge man die op een goede dag aanspoelt en bij de zussen terecht komt. De blinde Mathilde en de lamme Elfride worden gespeeld door Lies Visschedijk en Ilse Warringa. Zij vormen met Marije de kern van het nieuwe muziektheatergezelschap tg. BloodyMary.
“Lies ken ik al lang,” vertelt Marije. “Ik deed de regieopleiding aan de Toneelschool Amsterdam toen zij daar bezig was met de acteursopleiding. Met Ilse heb ik gespeeld bij Stella Den Haag”. De drie werkten ook samen in ‘Waarom vloog je van ons heen in je jetplane?’
Marije is erg enthousiast over de zang en muziek. “Het gevoel zit ‘m in de liedjes. Ze zijn heel mooi en treffen je recht in het hart!” De komedie is volgens haar ‘specifiek’, van het soort dat niet veel voorkomt. “We hebben een antenne om mensen intens te vermaken en te raken. Het stuk heeft een positieve toon. Mensen zijn misschien soms een beetje gek maar het gaat om geluk, dat er iemand voor je is. ‘Visnijd’ is een voorstelling voor iedereen!”

‘Visnijd’ wordt opgevoerd tijdens Oerol in de Wierschuur, van 17 t/m 19 en van 21 t/m 24 juni, om 14.00 en 16.00 uur. De première is op 18 juni om 16.00 uur. De voorstelling is ook op andere festivals te bewonderen: De Parade in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, en op het Over het IJ Festival en De Verleiding in Amsterdam. Speellijst: www.viarudolphi.nl. Vanaf september 2006 volgt een reprisetournee van ‘Waarom vloog je van ons heen in je jetplane?