Ontdek het verleden van je motor

Ontdek het verleden van je motor

Het besluit is gevallen. Je wilt een motor kopen. Je verheugt je op de nieuwe aankoop en hebt een mooi tweedehands model op het oog voor een vriendelijke prijs. Het liefst wil je natuurlijk zo snel mogelijk tot de aankoop overgaan en daarna meteen wegrijden. Toch doe je er verstandig aan om eerste een aantal zaken uit te zoeken. Zoals het kenteken opzoeken op kentekencheck.info

Nadelen occasions

Tweedehands motoren zijn in de aanschaf normaal gesproken goedkoper, maar in tegenstelling tot nieuwe motoren heb je vaak geen garantie. Daarbij is de motor al gebruikt. Je kent de vorige eigenaar meestal niet en weet niet hoe er in het verleden met de motor om is gegaan.  Misschien is er sprake geweest van een ongeluk en heeft de motor schade opgelopen die hersteld is. Zichtbare schade zoals krassen merk je vaak wel op, als je bij de verkoper langsgaat om de motor te bezichtigen. Er kunnen echter ook mankementen zijn die minder opvallen. Een motor beschadigt snel bij een val. Zwaardere beschadigingen kunnen invloed hebben op de rijeigenschappen van de motor. Allereerst is het verstandig om altijd een proefrit te maken. Om te voorkomen dat je een motor met gebreken aanschaft met grote teleurstelling en extra kosten tot gevolg, is het daarnaast handig om informatie over het verleden van de motor te achterhalen. Wanneer je alles hebt uitgezocht, kun je een betrouwbaar oordeel vellen of de motor de moeite waard is om aan te schaffen. Daarnaast kun je ook een inschatting maken of de prijs die gevraagd wordt reëel is. Mocht er uit de informatie blijken dat er iets met de motor aan de hand is en je wilt deze toch kopen dan kun je onderhandelen over de prijs.

Kentekencheck

Hoe kom je op een betrouwbare manier achter het verleden van de motor? Globaal gesproken zijn er twee mogelijkheden. Door middel van kentekencheck.info kun je de historische gegevens van het voertuig opvragen. Dit kun je ook door middel van het chassisnummer doen.
Voor een kentekencheck heb je het kenteken of de nummerplaat van de motor nodig. Deze voer je op een website in. Vervolgens ontvang je een overzicht met de gegevens van de motor. Er zijn diverse websites, waar je een kentekencheck kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Je ontvangt informatie over de voertuiggegevens, kilometerstand, aantal eigenaren, schades, de waarde van het voertuig et cetera.

Chassisnummer

Naast een kenteken heeft iedere motor ook een chassisnummer. Dit wordt ook wel een voertuig identificatie nummer (VIN) genoemd. Het chassisnummer vind je terug op het motorblok. Verder wordt het ook vaak vermeld op kentekenbewijzen, tenaamstellingen en andere officiële papieren. Je kunt dit nummer natuurlijk ook altijd navragen bij de verkoper. Het voordeel van een chassisnummer is dat het uniek is en dus nooit verandert. Een kenteken kan wel veranderen, bijvoorbeeld wanneer de motor uit het buitenland geïmporteerd wordt. In dat geval wordt een nieuw kenteken toegekend. De gegevens die onder het oorspronkelijke kenteken vermeld staan, komen daarmee te vervallen. Voor de rest werkt het checken op basis van chassisnummer hetzelfde als de kentekencheck.